Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus

Makarony Polskie zwiększą biznes o 25% przejmując konkurenta

Udostępnij

Zarząd spółki Makarony Polskie SA sfinalizował transakcję nabycia wszystkich udziałów w spółce pod firmą Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe "SAS" Andrzej Świderski sp. z o.o. z siedzibą w Korpelach, powstałej na skutek przekształcenia w jednoosobową spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością przedsiębiorstwa wcześniej prowadzonego w formie jednoosobowej działalności gospodarczej na podstawie wpisu do CEID.

Przychody ze sprzedaży przejmowanego podmiotu za rok 2020 wyniosły około 48,5 mln zł, wobec 45,7 mln zł w roku 2019. Spółka produkuje makaron pod własnymi markami SAS, Va bene oraz Fuks, a także pod markami własnymi największych sieci handlowych w kraju. Zakład produkcyjny zlokalizowany jest w miejscowości Korpele na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

W wyniku sfinalizowanej transakcji, spółka MAK (MAKARONPL) od dnia 1 stycznia 2022 roku stanie się właścicielem wszystkich 107.730 udziałów, o łącznej wartości nominalnej 10,8 mln zł za łączną cenę 17,0 mln zł.

Sprzedający może otrzymać dopłatę pod warunkiem, że przejmowana spółka za okres od dnia 2 listopada 2021 roku do dnia 31 grudnia 2021 roku osiągnie zysk netto wykazany w sprawozdaniu finansowym sporządzonym na dzień 31 grudnia 2021 roku, zweryfikowanym przez biegłego rewidenta. Dopłata do ceny nabycia wyniesie 50% zysku netto wypracowanego przez spółkę za wskazany okres.

Źródłem finansowania nabycia udziałów są częściowo środki własne, częściowo środki finansowe pochodzące z kredytu bankowego, a także częściowo środki finansowe pozyskane z podwyższenia kapitału poprzez emisję akcji serii F.

Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus