Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus

Czarne chmury nad ZM Henryk Kania. Możliwe całkowite wstrzymanie produkcji

Udostępnij

Zarząd Zakładów Mięsnych Henryk Kania poinformował o znaczącym ograniczeniu bieżącej produkcji w zakładach spółki. Jak podano, uwzględniana jest również możliwość całkowitego wstrzymania produkcji.

Ograniczenie produkcji jest związane z m.in. ograniczonym dostępem KAN (KANIA) do kapitału obrotowego, co ma związek ze wzrostami cen surowca w I kwartale 2019 r.

„Wskutek ograniczenia możliwości zakupu surowca, spowolniony został obrót należności i obniżone zapasy gotówki oraz dostęp do finansowania potrzeb zakupowych Spółki. Zmniejszenie dostępnych środków pieniężnych spowodowało również opóźnienia w realizacji przychodów Spółki w stosunku do stanu sprzed okresu powstałej niestabilności operacyjnej. Spółka podejmuje działania w celu odtworzenia i zwiększenia kapitału obrotowego, w tym zwiększenia dostępu do finansowania kapitału obrotowego w drodze finansowania zewnętrznego” – czytamy w komunikacie

Dodano również, że odbiorcami spółki są w większości sieci handlowe, a spółka jest uzależniona od ich polityki cenowej. Nie ma też możliwości szybkiej dywersyfikacji źródeł dostaw ani dokonania zmian w strukturze i warunkach sprzedaży.

Poziom produkcji ma sukcesywnie wracać do poprzednich wolumenów, w miarę napływu do spółki środków pieniężnych oraz uzyskania dodatkowego finansowania w postaci środków obrotowych.

Aktualizacja: Władze spółki poinformowały o złożeniu wniosku o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego. Spółka złożyła także propozycje układowe i wstępny plan restrukturyzacyjny. Jego elementy to m.in. kontrola kosztów surowca, cen i marżowości, zaostrzenie polityki reagowania na zmiany kosztów, a także przywrócenie produkcji i sprzedaży do ubiegłorocznych wielkości. Wierzyciele spółki zostali natomiast podzieleni na sześć grup obejmujące poszczególne kategorie interesów.