Pomorska spółka odzieżowa oddała do użytku pracowników nowy budynek na ul. Łąkowej o łącznej powierzchni 17,5 tys. m2, podwajając w ten sposób metraż swojej centrali w Gdańsku. Otwarcie obiektu kończy pierwszy etap rozbudowy kompleksu LPP Fashion Lab, który docelowo ma składać się z 4 biurowców i umożliwić obecność większości gdańskich zespołów w tej samej lokalizacji w gdańskiej dzielnicy Dolne Miasto. Zakończenie całości inwestycji przewidywane jest na 2027 r. 

Projekt utworzenia kampusu LPP Fashion Lab na ul. Łąkowej rozpoczął się jeszcze w 2015 roku wraz z całościową modernizacją dotychczasowej siedziby spółki w Gdańsku. Dwa lata później, przystępując do budowy budynku, który właśnie oddajemy do użytku, powstała koncepcja utworzenia ekologicznego kompleksu biurowców wpisujących się w architekturę tej dzielnicy Gdańska. Takie podejście umożliwi nam skupienie większości kilkutysięcznej grupy pracowników centrali LPP w jednej lokalizacji. Rozwiązanie to wpisuje się w zmiany zachodzące w LPP w kierunku organizacji omnichannelowej, która wymaga ścisłej współpracy i szybkiego przepływu wiedzy pomiędzy naszymi zespołami. Jednocześnie idea kampusu, który wcielamy w życie, ma przemawiać do naszych pracowników – pasjonatów mody i współczesnego dizajnu. Chcemy, by przestrzeń, którą tworzymy, odzwierciedlała ducha LPP, łączenie sztuki, mody i biznesu  – mówi Jacek Kujawa, wiceprezes LPP.   

W nowym obiekcie pracę rozpoczęła już część zespołów projektowych marki Reserved oraz dział omnichannel. Budynek utrzymany w stylu industrialnym powstał wg. projektu grupy JEMS Architekci w porozumieniu z konserwatorem zabytków.

Zależało nam by kompleks Fashion Lab wpisywał się w historyczny obraz dzielnicy nawiązując do przemysłowych tradycji Dolnego Miasta. Nowy budynek odtwarza pierzeję, czyli ciąg frontowych budynków ulicy Łąkowej, utrzymując charakter przedwojennej zabudowy z dawną Fabryką Tytoniu czyli obecną siedzibą Centrali LPP i Fabryki Karabinów – mówi Łukasz Piwoński, dyrektor administracyjno-techniczny LPP.   

Obiekt o łącznej powierzchni 17,5 tys. m2 podzielono na nadziemną przestrzeń biurową o powierzchni 8,5 tys. m2 oraz część podziemną o łącznej powierzchni 9 tys. m2 – z dwupoziomowym garażem. Konstrukcję sięgającą 18 metrów wysokości wykonano z 15 tys.m3 betonu.

– To tak, jakbyśmy wybudowali betonową jezdnię o długości 10 km – z ul. Łąkowej do naszego Centrum Dystrybucyjnego w Pruszczu Gdańskim. Również waga wykorzystanej stali może przemawiać do wyobraźni – wbudowane w konstrukcję 1 200 ton można porównać do wagi 800 średnich samochodów – zwraca uwagę Łukasz Piwoński.

Firma od 2020 roku realizuje cele nowej strategii zrównoważonego rozwoju „For People For Our Planet”. Jednym z jej filarów jest zrównoważony rozwój infrastruktury budynków centrali i sieci sprzedaży. Celem jest zachowanie standardów nowoczesnego i zrównoważonego budownictwa, które spełni wymogi certyfikacji BREEAM. Dlatego już na etapie projektowania spółka postawiła na prośrodowiskowe rozwiązania decydując się m.in. na instalację szarej wody, dzięki czemu do spłukiwania toalet w budynku wykorzystywana jest deszczówka. Wprowadzono także specjalne zbiorniki do gromadzenia wody opadowej na potrzeby podlewania nią terenów zielonych. Ponadto zastosowano technologię stropów chłodzących, obecnych na 80% powierzchni użytkowej budynku, które są alternatywą dla standardowej klimatyzacji.

– Zamiast tradycyjnego środka chłodzącego, czyli freonu – zdecydowaliśmy się na bardziej ekologiczne rozwiązanie, które do tego celu wykorzystuje wodę. Taka metoda eliminuje również problem drobnoustrojów, które z czasem pojawiają się w kanałach klimatyzacyjnych, a zastosowane wszędzie aluminiowe, uchylne okna pozwalające na wietrzenie pomieszczeń, dodatkowo wspierają wentylację – mówi dyrektor administracyjno-techniczny LPP. 

Zielone technologie obecne w całym budynku, dotyczą także energooszczędnego oświetlenia wykorzystującego lampy LED z czujnikami natężenia. Te dopasowując ilość światła do zewnętrznych warunków atmosferycznych decydują o optymalnym doświetleniu pomieszczeń, jednocześnie ograniczając zużycie energii. Dla dalszej redukcji energochłonności zastosowanych rozwiązań, automatyką budynku zarządza nowoczesny system BMS (ang. Building Management System), który w sposób zintegrowany steruje energią, ogrzewaniem, wentylacją i klimatyzacją. W trosce o komfort terenów mieszkalnych w sąsiedztwie, firmie zależało też na ograniczeniu hałasu generowanego przez urządzenia wentylacyjne. Z tego względu wszystkie centrale techniczne zlokalizowano w podziemiach biurowca.

Nowe biuro w kompleksie Fashion Lab jest przyjazne dla środowiska, ale też stanowi funkcjonalne i przyjemne miejsce pracy. Z myślą o komforcie pracowników powstał zielony dziedziniec z naturalną trawą i czterometrowymi drzewami, który tworzy przyjazną, kameralną atmosferę mini-parku. Centralnym punktem całego kampusu będzie zielony plac otoczony wzniesieniami, w których ukształtowane zostaną tarasy ze strefą pracy i relaksu. Dodatkowo dla zmotoryzowanych pracowników, w nowym obiekcie na powierzchni 9 tys. m2, znajduje się dwupoziomowy parking podziemny na 112 samochodów, z czego 8 miejsc zaplanowano dla pojazdów elektrycznych i wyposażono w szybkie ładowarki. Firma udostępni pracownikom na początek 6 samochodów w ramach usługi Car Sharingu, w tym ponad 30% będzie miało napęd elektryczny, z pełnym dostępem rezerwacji oraz obsługi przez smartfony.

Otwarcie drugiego obiektu kończy pierwszy etap długofalowej inwestycji utworzenia w Gdańsku kompleksu LPP Fashion Lab, który docelowo będzie składać się z 4 biurowców zlokalizowanych na działce o powierzchni 14,4 tys. m2. Jej zakończenie przewidywane jest na 2027 r.