Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Wiadomości CC.FUT (COCOA)
8187.0000.000(0.00%)Cocoa Futures (US) - Kakao
Towary (CFD)
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus

Afryka Zachodnia, największy producent kakao na świecie, znów szykuje się na słabe zbiory. Mimo lepszej pogody niż w poprzednich latach, stare drzewa i choroby upraw wciąż hamują produkcję i utrzymują wysokie ceny – podaje agencja Bloomberg.

Rosnące ceny kakao napędzają przemyt ziarna z Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ghany, dwóch największych producentów na świecie – poinformował w sobotę dziennik „Financial Times”, porównując ten proceder do działalności karteli kokainowych w Kolumbii.

Ghana przekazała Palestyńczykom w Strefie Gazy 40 ton czekolady wyprodukowanej z lokalnego, najwyższej jakości kakao. Władze w Akrze poinformowały w sobotę, że przekazany dzień wcześniej dar to „gest solidarności z oblężoną i niszczoną przez Izrael Strefą Gazy”.

Rosnące ceny kakao napędzają przemyt ziarna z Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ghany, dwóch największych producentów na świecie – informuje dziennik "Financial Times", porównując ten proceder do działalności karteli kokainowych w Kolumbii.

Ceny kakao biją historyczne rekordy, a wraz z nimi rośnie fala nielegalnego handlu ziarnem z Afryki Zachodniej. Zyski z przemytu kuszą plantatorów z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, którzy coraz częściej omijają oficjalne kanały sprzedaży, by zarobić nawet dwukrotnie więcej. Według ustaleń „Financial Times”, proceder ten przypomina działalność karteli narkotykowych – ziarno trafia do sąsiednich krajów, a stamtąd do europejskich przetwórni i na światowe rynki.

Na cłach Trumpa zyskują nie amerykańscy, a kanadyjscy i meksykańscy producenci. USA wprowadza opłaty na kakao, którego nie wytwarza, a firmy w Kanadzie i Meksyku korzystają z okazji.

- Naszym priorytetem jest zachowanie jakości, przy jednoczesnym dbaniu o dostępność i konkurencyjność cenową naszych produktów. To trudna równowaga, ale jesteśmy do niej przyzwyczajeni – rynek słodyczy uczy elastyczności – podkreśla w wywiadzie z Portalem Spożywczym Jarosław Zawadzki, Prezes Dr Gerard. Rynek słodyczy w Polsce stoi w obliczu szeregu wyzwań. Historyczny wzrost cen kakao oraz rosnące ceny energii i surowców to tylko niektóre z nich. Prezesa Dr. Gerarda...

Ceny kontraktów terminowych na kakao gwałtownie wzrosły, kończąc trwający od miesięcy spadek. Inwestorzy zaczęli ponownie kupować surowiec, obawiając się dalszego ograniczenia dostępności ziaren i spadku przetwórstwa w kluczowych regionach konsumpcyjnych.

Mondelez, właściciel takich "słodkich" marek jak Cadbury, Milka i Oreo, zwrócił się z wnioskiem o roczne opóźnienie wejścia w życie unijnych przepisów dotyczących wylesianiu (EUDR). Przedstawiciele koncernu uważają, że branża kakao stoi przed realnymi trudnościami operacyjnymi i technologicznymi, które mogą utrudnić spełnienie nowych wymogów - informuje Reuters.

Rosnące ceny kakao sprawiają, że producenci słodyczy na całym świecie szukają nowych rozwiązań, które pozwolą im utrzymać konkurencyjność. Start-upy i dostawcy składników coraz częściej stawiają na alternatywy dla tradycyjnej czekolady, które mają być tańsze i bardziej zrównoważone. Jednak przekonanie konsumentów do rezygnacji z klasycznego smaku czekolady może okazać się wyzwaniem.

Wszyscy w branży boją się, jak wzrost cen kakao wpłynie na ich biznes. W efekcie już dziś na rynku jest dużo substytutów czekolady, np. cukierków, a konsumenci migrują między kategoriami. Na pewno nie jest to łatwy czas dla producentów czekolady - mówi nam Juozas Daunys, prezes zarządu Mieszko SA.

Wszyscy w branży boją się, jak wzrost cen kakao wpłynie na ich biznes. W efekcie już dziś na rynku jest dużo substytutów czekolady, np. cukierków, a konsumenci migrują między kategoriami. Na pewno nie jest to łatwy czas dla producentów czekolady - mówi nam Juozas Daunys, prezes zarządu Mieszko SA.

Hershey ostrzega, że nowe cła na kakao mogą znacząco zwiększyć koszty produkcji, co może przełożyć się na wyższe ceny czekolady dla konsumentów. Firma apeluje do administracji prezydenta Donalda Trumpa o zwolnienie kakao z ceł, argumentując, że surowiec ten nie jest uprawiany w USA, a eskalacja wojny handlowej może jeszcze bardziej podnieść ceny słodyczy.

Hershey ostrzega, że nowe cła na kakao mogą znacząco zwiększyć koszty produkcji, co może przełożyć się na wyższe ceny czekolady dla konsumentów. Firma apeluje do administracji prezydenta Donalda Trumpa o zwolnienie kakao z ceł, argumentując, że surowiec ten nie jest uprawiany w USA, a eskalacja wojny handlowej może jeszcze bardziej podnieść ceny słodyczy.

- Międzynarodowa Organizacja Kakao podała, że co najmniej od trzech sezonów zbiorów zmagamy się z deficytem na światowym rynku kakao, który wyniósł 99 ton w sezonie 2022/23 i aż 470 tys. ton w sezonie 2023/24 – mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Michał Bryda-Przybyszewski, menedżer ds. komunikacji w Fundacji Fairtrade Polska. Choć ostatnie miesiące przyniosły pewną stabilizację cen kakao na światowych giełdach, to lista wyzwań - z którymi mierzą się producenci...

Wybrzeże Kości Słoniowej zaangażowało siły zbrojne do powstrzymania nielegalnego wywozu kakao, które jest surowcem o kluczowym znaczeniu dla gospodarki kraju. W prowadzonej wciąż operacji „Śluza 322” w ciągu pół roku przechwycono 600 ton przemycanych ziaren.

Ceny wielkanocnych słodyczy w tym roku poszybowały w górę, a najwyższe są ceny czekoladowych zajączków - pisze Deutsche Welle. Jak dodaje, wzrost cen to wynik wysokich cen kakao, które utrzymują się od początku 2024 roku.

Na święta wielkanocne chętnie kupujemy czekoladowe słodkości - zające, jajka. Niestety w tym roku przez galopujące ostatnio ceny kakao,...

Ostatnie dwa lata był dla rynku kakao najtrudniejszymi od wielu dekad. Rosnące ceny tego surowca wpłynęły na wszystkich i choć czekolada od lat jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków, to obecnie jej przyszłość jest zagrożona. Czy to oznacza, że czekolada stanie się produktem luksusowym?

Podwyżki cen czekolady wynikające z gwałtownego wzrostu notowań kakao na światowych rynkach są już za nami, ale zmiany klimatyczne mogą wpłynąć na ograniczenie podaży kakao w przyszłości - wskazał w rozmowie z PAP Jakub Jakubczak z BNP Paribas. W sobotę przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus