Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Wiadomości CC.FUT (COCOA)
6297.000-36.000(-0.57%)Cocoa Futures (US) - Kakao
Towary (CFD)
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników czekolady, zwłaszcza gorzkiej. Naukowcy z King’s College w Londynie dokonali przełomowego odkrycia. Okazuje się, że substancja powszechnie występująca w kakao, może mieć bezpośredni wpływ na spowalnianie procesu starzenia się naszego organizmu.
- Dziś, patrząc na półki sklepowe, trudno uwierzyć, że wyroby czekoladowe mogłyby stać się towarem luksusowym. Jednakże z perspektywy kolejnych 25 lat może być to jednak realny scenariusz. Uprawy kakao, głównego surowca potrzebnego do produkcji czekolady, są zagrożone – zauważa w rozmowie z Portalem Spożywczym Michał Bryda-Przybyszewski z Fundacji Fairtrade Polska. I wymienia inne czynniki ryzyka, które mogą dotknąć rynek kakao. Jaki będzie 2026 rok dla tej branży?
Mars od ponad 100 lat opiera produkcję swoich kultowych marek czekoladowych na kakao. W 2018 roku firma ogłosiła strategię „Cocoa for Generations”, przeznaczając 1 miliard dolarów na wspieranie społeczności uprawiających kakao i rozwój zrównoważonego łańcucha dostaw. Najnowszy raport „Cocoa for Generations 2024 Progress Report” pokazuje, jak dzięki współpracy z partnerami Mars realizuje cele związane z nowoczesnością, inkluzywnością i odpowiedzialną produkcją...
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czyli czas, gdy szczególnie chętnie sięgamy po czekoladę. W tym roku musimy jednak zapłacić za nią ok. 30 proc. więcej niż jeszcze przed rokiem. Dlaczego tak się dzieje, skoro kakao tanieje?
Przez ostatnie dwa lata rynki kawy i kakao przeżywały spektakularne wahania cenowe, które rozpalały wyobraźnię inwestorów. Zamiast zyskownej okazji, mogły okazać się jednak pułapką i podręcznikowym przykładem, jak ryzykowne jest inwestowanie w surowce rolne. O cenach decydują tu pogoda i zbiory, a głównym rozgrywającym jest kapryśna matka natura.
Ceny kawy i kakao mogą w przyszłym roku spaść dzięki rekordowym zbiorom, które zwiększą globalne nadwyżki – wynika z najnowszego raportu Rabobanku. Jednocześnie eksperci ostrzegają, że rynki rolne pozostają coraz bardziej podatne na ryzyka geopolityczne – podaje agencja Bloomberg.
Po miesiącach rekordowych wzrostów cen kakao, na rynku pojawia się pierwsza dobra wiadomość dla producentów i konsumentów słodyczy. Jak informuje niemiecka agencja dpa, światowy gigant w produkcji czekolady - firma Barry Callebaut - spodziewa się, że do końca 2026 roku ceny kakao znacząco spadną. Jednocześnie firma pracuje nad alternatywami dla tradycyjnego kakao, które mogą zrewolucjonizować branżę.
Z końcem 2025 r. zacznie obowiązywać unijne rozporządzenie EUDR (European Union Deforestation Regulation), które ma na celu ograniczenie wylesiania. Firmy wprowadzające na rynek Unii Europejskiej produkty takie jak drewno, kawa, kakao, soja, kauczuk, olej palmowy oraz wyroby pochodzące z hodowli bydła będą musiały udowodnić, że ich działalność jest zgodna z nowymi standardami.
Dlaczego czekolada drożeje szybciej niż kiedykolwiek? W tym odcinku programu KUPUJĘ TO przyglądamy się cenom kakao, które biją rekordy na światowych rynkach. Producenci szukają więc tańszych rozwiązań: zmniejszają gramatury, eksperymentują z polewami i zastępnikami kakao.
Zawarte na przykład w kakao związki zwane flawanolami mogą chronić naczynia krwionośne przed szkodliwymi skutkami długiego, nieprzerwanego siedzenia – informuje The Journal of Physiology.
Zawarte na przykład w kakao związki zwane flawanolami mogą chronić naczynia krwionośne przed szkodliwymi skutkami długiego, nieprzerwanego siedzenia – informuje „The Journal of Physiology”.
Mondelēz International, właściciel takich marek, jak m.in. Cadbury i Oreo, obniżył swoje roczne prognozy zysków. Decyzja ta jest wynikiem spadku popytu na produkty czekoladowe w Ameryce Północnej oraz Europie. Dodatkową presją są wciąż rekordowo wysokie koszty kakao.
Gorzka czekolada uchodzi za rozsądny wybór, bo zawiera mniej cukru niż mleczna i więcej kakao, a do tego odrobinę magnezu i polifenoli. Ale nawet ona ma swoją ciemną stronę: tłuszcze nasycone, wysoką kaloryczność i zaskakująco niewielki wpływ na zdrowie.
Po ponad pół wieku działalności fabryce kakao i czekolady w berlińskiej dzielnicy Lichtenrade grozi zamknięcie. Jak informuje niemiecki portal rbb24, decyzję o likwidacji zakładu potwierdził związek zawodowy Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG). Zakład należy do amerykańskiego koncernu Cargill, który na razie nie skomentował sprawy.
Ferrero, Mars, Nestlé, Unilever i inne globalne koncerny zrzeszone w organizacji Cocoa Coalition apelują do Unii Europejskiej, by nie liberalizować przyjętych już przepisów o ochronie lasów. Według firm ponowne otwieranie negocjacji nad regulacją EUDR to ryzyko dla stabilności otoczenia prawnego i przyszłych inwestycji w sektorze spożywczym. O szczegółach informuje portal Confectionery Production.
Spożywcze złoto - tak coraz więcej osób zaczyna nazywać kakao. Ceny tego produktu są na wyjątkowo wysokim poziomie, co stało się ogromną przeszkodą dla producentów. Czy to zwiastuje powrót do czasów, gdy w sklepach królowały słodycze, które tylko udawały czekoladę?
Batoniki o smaku czekolady, ale bez kakao w składzie, pojawią się niebawem na półkach oznaczone jako czekoladopodobne. Dlaczego? Aby słodycze mogły używać nazwy czekolada, muszą zawierać nie mniej niż 33 proc. kakao (w tym 18 proc. tłuszczu kakaowego). Rosnąca cena tego kluczowego składnika sprawiła, że z kategorii wypadły dwie brytyjskie marki. To samo czeka resztę?
Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze obniżają ceny kakao - ocenia w raporcie organizacja branżowa ICCO (International Cocoa Organization).
Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze obniżają ceny kakao - ocenia w raporcie organizacja branżowa ICCO (International Cocoa Organization).
Amerykanie szykują się na wyższe ceny czekolady podczas zbliżającego się Halloween. Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Rolno-Spożywczego Wells Fargo, od początku 2024 r. koszt kakao wzrósł ponad dwukrotnie. To efekt poważnych problemów z dostawami surowca, które odbijają się na portfelach konsumentów.
Biznesradar bez reklam? Sprawdź BR Plus
